Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2011

0 ΝΕΑ ΑΓΕΧ, ΝΕΟΙ ΣΤΟΧΟΙ

Η ΑΓΕΧ είναι η ιστορικότερη ομάδα μπάσκετ και βόλεϊ του νομού μας, με πολλές και σημαντικές διακρίσεις σε πανελλήνιο επίπεδο, που διαφημίζουν τον Δήμο της Χαλκίδας.
Η ΑΓΕΧ μετά από μια μακρά διοικητική στασιμότητα -κρίση, απέκτησε τον Ιούλιο σταθερή διοίκηση, που απαρτίζεται από ανθρώπους με επιχειρηματική και κοινωνική δραστηριότητα στην πόλη της Χαλκίδας και τον νομό και χαρακτηρίζεται από την κοινή προσπάθεια για την στήριξη των τμημάτων υποδομών και του μαζικού αθλητισμού.

Σήμερα στην ΑΓΕΧ, συμμετέχουν, στις ακαδημίες της, περισσότερα από 300 παιδιά, ενώ 70 αθλητές και αθλήτριες ανήκουν στα αγωνιστικά τμήματα.

Τα προηγούμενα δύο χρόνια (20010-2011), παρά τα πολλά προβλήματα αλλά με την μεγάλη βοήθεια εταιρειών του τόπου μας και συμπολιτών μας, η ομάδα της ΑΓΕΧ κατάφερε να επιβιώσει και να αναδειχθεί δυο φορές δευτεραθλητρια Ελλάδας στις κατηγορία Κορασίδων και Νεανίδων στο μπάσκετ, δευτεραθλητρια στην κατηγορία παμπαίδων στο βόλεϊ ενώ η ομάδα γυναικών στο μπάσκετ ανήλθε στην Α2 κατηγορία του εθνικού πρωταθλήματος, την υψηλότερη κατηγορία που συμμετέχει ομάδα της Εύβοιας σε όλα τα αγωνίσματα. Παράλληλα σειρά αθλητριών και αθλητών συμμετέχουν στις εθνικές ομάδες και σε πανευρωπαϊκά πρωταθλήματα, με πανευρωπαϊκές νίκες.

Απόφαση της Γενικής Συνέλευσης και του νέου Διοικητικού Συμβουλίου, είναι η λειτουργία της ΑΓΕΧ ως πρότυπο ερασιτεχνικό σωματείο, με διατήρηση της αλυσίδας ακαδημίες, τμήματα υποδομών, σε επίπεδο πρωταθλητισμού, (έφηβοι- νεάνιδες, κορασίδες- παίδες), αγωνιστικά τμήματα ανδρών- γυναικών που κυρίως θα τροφοδοτούνται από τα τμήματα υποδομών και τους αθλητές που διαμένουν στην ευρύτερη περιοχή.

Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να τονίσουμε τις μεγάλες δυνατότητες της πόλης μας σε αθλητικές δημοτικές υποδομές, μοναδικές ίσως στην Ελλάδα, με προσανατολισμό μαζικού αθλητισμού, που ευνοεί την άθληση των νέων και την παρουσία της πόλης σε σημαντικά αθλητικά γεγονότα. Πρέπει να αναγνωριστεί ότι ο Δήμος Χαλκιδέων έχει κάνει διαχρονικά πολύ σωστά τη δουλειά του, αφήνοντας στα σωματεία το χώρο να λειτουργήσουν για το κοινό καλό και όχι την στήριξη των προσωπικών φιλοδοξιών.

Η επιλογή μας, για την οργάνωση και λειτουργία της ΑΓΕΧ, γνωρίζουμε ότι δεν δημιουργεί συνθήκες πρωταθλητισμού στα ανδρικα και γυναικεία τμήματα, όμως η ιστορία μας διδάσκει ότι όταν η ΑΓΕΧ στηρίχτηκε στις δυνάμεις της μεγαλούργησε, ενώ πέρασε δύσκολα, κινδυνεύοντας να εξαφανιστεί, όταν επένδυσε ευκαιριακά και σπάταλα.

Είναι γνωστό ότι οι περισσότερες ομάδες στην Ελλάδα, δεν συντηρούνται από τα έσοδα εισιτηρίων, κλπ όπως οι ομάδες του εξωτερικού αλλά είτε από αδιαφανείς συνθήκες παραγοντισμού είτε, σε λίγες περιπτώσεις, από την στήριξη των χορηγών, των μελών της ομάδας, των εκδηλώσεων, των ακαδημιών. Το νέο πρότυπο για τις τελευταίες θέλουμε να γίνει η ΑΓΕΧ.

Είναι προφανές ότι η μεγάλη οικονομική κρίση που διανύουμε, με κοινωνικές επιπτώσεις, θα επιδράσει στην βιωσιμότητα των ομάδων. Όμως η κρίση αυτή έχει ανάγκη τον αθλητισμό και την μαζική κοινωνική συμμετοχή γιατί θα δώσει διεξόδους, θα χτίσει σωστούς ανθρώπους και θα προάγει την αλληλεγγύη και την προσφορά στα κοινά.

Γιαυτό το λόγο εμείς πήραμε τις αποφάσεις μας. Θέλουμε να δημιουργήσουμε μια ΑΓΕΧ, μαζικό σωματείο, με μικρές συνεισφορές των πολλών και υποστήριξη από όσους μπορούν περισσότερο (εταιρείες και άτομα), ώστε να δημιουργηθεί ένα σωματείο με βάσεις και αρχές. Ένα σωματείο με μνήμη. Ένα σωματείο που οι σημερινοί αθλητές θα γίνουν οι αυριανοί προπονητές και υγιείς παράγοντες του, όπου θα προάγουν την κοινωνική συναναστροφή τους, την αλληλεγγύη, τη θετική νοοτροπία και αντίληψη για την ζωή.

Γνωρίζουμε ότι ο στόχος αυτός είναι δύσκολος στο οικονομικό μέρος του αλλά κυρίως στην αλλαγή νοοτροπίας, αφού όλοι τα θέλουμε όλα τώρα και χωρίς δικό μας κόστος. Αυτή η αντίληψη όμως είναι η κεκροπορτα του παραγοντισμού. Απαιτείται χρόνος, υπομονή και καλή οργάνωση. Απαιτείται συμμετοχή όσων ενδιαφέρονται για τον τοπικό μπάσκετ και βόλεϊ, όπως και των οικογενειών των παικτών και των παιδιών στα τμήματα υποδομών. Ιδιαίτερα τώρα που η κρίση είναι παρούσα.

Η κρίση έχει αρχίσει να δείχνει τις επιπτώσεις της, αφού ήδη οι Ομοσπονδίες ίσως δεν καλύψουν τις σημαντικές δαπάνες οργάνωσης των αγώνων και των μεταφορικών, τις οποίες καλύπτουμε πλέον εμείς και αναλογούν σε περισσότερο από το 25% των προϋπολογισμών των ομάδων. Πέραν τούτων αναμένονται για τους ίδιους λόγους αναδιαρθρώσεις κατηγοριών από το 2012, για τους ίδιους λόγους. Επίσης ο Δήμος είναι πιθανό να ζητήσει στήριξη για την λειτουργία των Γηπέδων η οποία επίσης θα επιβαρύνει τα σωματεία, με σημαντικές δαπάνες. Το θέμα αυτό έχει δημιουργήσει συζητήσεις, δεδομένου ότι δεν υπάρχει κάποια άλλη στήριξη του Δήμου προς τα αθλητικά σωματεία με υποδομές. Εμείς θα σεβαστούμε τις αποφάσεις, αναπροσαρμόζοντας τις δαπάνες μας και το έχουμε λάβει υπ'όψιν στο προϋπολογισμό μας. Απαιτούμε όμως να υπάρξει από την πλευρά του Δήμου το προφανές. Ισονομία, διαφάνεια και σεβασμός όλων των σωματείων και ιδιαίτερα όσων που προάγουν τον μαζικό αθλητισμό,

Θέλουμε στο σημείο αυτό να αναφερθούμε στις γηπεδικές υποδομές. Πρέπει να σημειώσουμε ότι οι επιλογές του Δήμου για τις κατανομές ωρών στα Δημοτικά Γυμναστήρια, πρέπει να έχουν κανόνες σαφείς, απλούς και ίδιους για όλα τα σωματεία της πόλης, αφού τα χρησιμοποιούν οι Δημότες. Πρέπει να ενισχύουν τον μαζικό αθλητισμό και τα τμήματα υποδομών. Είναι υποχρέωση και καθήκον του Δήμου. Καταστάσεις ασαφειών, όπως φέτος, δημιουργούν καθυστερήσεις, διώχνουν υγιείς δυνάμεις και αποθαρρύνουν τελικά την ανάπτυξη των υποδομών. Αυτό πρέπει επιτέλους να το καταλάβουμε όλοι, σωματεία και Δήμος.

Επίσης τα γήπεδα είναι κοινό κτήμα και δεν αποτελούν ιδιωτικό χώρο προβολής κανενός. Βεβαίως τα σωματεία διαφημίζουν τους χορηγούς τους, που συμβάλλουν στα κοινά και την βιωσιμότητα των σωματείων. Αυτό όμως κατά την διάρκεια του κάθε αγώνα. Όχι καταχρηστικά και μετατρέποντας τα γήπεδα σε χώρους υπαίθριας διαφήμισης, χωρίς έσοδα για τον ιδιοκτήτη- Δήμο. Οι μόνιμες διαφημιστικές προβολές μπορούν να αφορούν επιλογές του Δήμου και πρέπει να τις επιδιώκει ο αρμόδιος οργανισμός. Στην περίπτωση αυτή, τα έσοδα θα πρέπει να τα λαμβάνει ο Δήμος για την κάλυψη των δαπανών συντήρησης των γηπέδων, καλύπτοντας ή μειώνοντας την επιβάρυνση των σωματείων.

Η ΑΓΕΧ, αναγνωρίζει την μεγάλη προσπάθεια του Δήμου με την κατασκευή και συντήρηση των σημαντικών αθλητικών υποδομών. Δεδομένης της σημαντικής παρουσίας της ίδιας στα πανελλήνια και διεθνή δρώμενα του αθλητισμού υποδομών, προτείνει και θα σταθεί αρωγός στον Δήμο, στην διεκδίκηση και διοργάνωση σημαντικών αθλητικών γεγονότων, όπως πανελλήνιο πρωτάθλημα νεανίδων- κορασίδων, εφήβων- παίδων, τελικούς περιφερειακών πρωταθλημάτων αλλά και τελικές φάσεις πανευρωπαϊκών πρωταθλημάτων σε αυτές τις ηλικίες.

Είναι διοργανώσεις που υποστηρίζουν τα θαυμάσια γήπεδα και η υπάρχουσα ξενοδοχειακή υποδομή της πόλης. Έτσι επιτυγχάνεται η διαφήμιση της πόλης μας και η προσέλκυση κόσμου, σε δύσκολους καιρούς με μικρές δαπάνες. Είναι καλό για όλους μας.

Επειδή όμως πρέπει να είμαστε και εμείς διαφανείς και να αξιολογούμαστε, θα αναφερθούμε στους στόχους μας για εφέτος και στις ενέργειες που έχουμε λάβει για την συμμετοχή των πολλών.

Για την επιτυχία αυτού των στόχων μας σχεδιάζουμε και εφαρμόζουμε, με όσες δυνάμεις έχουμε σήμερα, διασφαλίζοντας κυρίως οικονομική βιωσιμότητα και αξιοπιστία, χωρίς σπατάλες και εντυπωσιακές κινήσεις.
Με δεδομένα τα οικονομικά, οι στόχοι μας φέτος είναι,
1. Για το γυναικείο μπάσκετ
• Η αξιοποίηση της παρουσίας μας στην Α2 Γυναικών, ώστε να διατηρήσουμε τον βασικό κορμό των παικτριών και να προωθήσουμε αθλήτριες από τα τμήματα υποδομής, προσβλέποντας στην συμμετοχή μας από ευνοϊκή θέση στην ανακατανομή των κατηγοριών.
• Η κατάκτηση των πρώτων θέσεων στα Περιφερειακά Πρωταθλήματα Νεανίδων και Κορασίδων και η συμμετοχής μας τουλάχιστον σε μια τελική φάση του πανελληνίου Πρωταθλήματος.
2. Για το ανδρικό μπάσκετ
• Η καλή πορεία στην Β κατηγορία ανδρών, με στόχο την άνοδο μας στην Α κατηγορία την επόμενη περίοδο.
• Η κατάκτηση της πρώτης θέσης σε ένα από τα Περιφερειακά πρωταθλήματα Εφήβων- Παίδων και η καλή πορεία και η πιθανή πρόκριση σε τελική φάση του Πανελληνίου Πρωταθλήματος.
3. Για το βόλεϊ
• Η καλή πορεία στο Τοπικό πρωτάθλημα ανδρών με στόχο την ευνοϊκή θέση στην αναμενόμενη ανακατανομή κατηγοριών και η ενεργοποίηση γυναικείων ομάδων.
• Ο πρωταθλητισμός σε Περιφερειακό επίπεδό των τμημάτων υποδομών.
Στο μπάσκετ τα παιδιά των ακαδημιών και οι αθλητές προπονούνται με τους καταξιωμένους προπονητές μας, Γιωργο Βελισσαράκο (ομοσπονδιακό προπονητή στις υποδομές), Παναγιωτη Μιχαήλ και Αντωνη Γκλιάτη στα ανδρικά τμήματα και Ντινα Κοροβέση, Μαρία Σπυροπούλου στα γυναικεία.

Για την διεύρυνση της συμμετοχής και την διαφάνεια, λειτουργεί η ιστοσελίδα μας στην διεύθυνση www.agex.gr, στην οποία δημοσιεύονται νέα, απόψεις, αποφάσεις του ΔΣ αλλά και οικονομικά στοιχεία, ενώ σταδιακά θα λειτουργούν και blogs για τον αθλητισμό, ενώ θα υπάρχουν συνδέσεις επικοινωνίας και πληροφόρησης.

Παράλληλα για φέτος σχεδιάζεται η διοργάνωση σειράς εκδηλώσεων και αθλητικών camps, για τα οποία θα υπάρξει ευρύτερη ενημέρωση από την ιστοσελίδα μας, στην οποία αθλητές- αθλήτριες του συλλόγου, οι προπονητές μας και σημαντικοί καλεσμένοι, θα υποστηρίξουν την προβολή του μαζικού αθλητισμού και της πόλης.

Πηγή: ΑΓΕΧ

Δεν υπάρχουν σχόλια: