Παρασκευή 27 Απριλίου 2018

0 ΝΕΣΤΟΡ ΕΡΡΕΑ: Απ' το Κόπα Λιμπερταδόρες στον ΑΟΧ

Ο Αργεντινός τερματοφύλακας, Νέστορ Μάρτιν Ερρέα, είναι ένας από τους μεγαλύτερους τερματοφύλακες που έχουν περάσει από την ομάδα του ΑΟ Χαλκίς και αγωνίστηκε την περίοδο 1977-78. Ήταν Αύγουστος του 1977 όταν με αστραπιαίες κινήσεις οι παράγοντες του ΑΟΧ σε συνεργασία με τον προπονητή Κώστα Λινοξυλάκη, εξασφαλίζει τον Νέστορ Ερρέα από τον Απόλλων Αθηνών προκαλώντας ενθουσιασμό στις τάξεις των φιλάθλων της Χαλκίδας. Φυσικά η μεταγραφή ήταν από τις μεγαλύτερες που έχει πραγματοποιήσει ο ΑΟΧ, καθώς ο Νέστορ Ερρέα, πριν αγωνιστεί στην Χαλκίδα, είχε κάνει πλούσια καριέρα στο Αργεντίνικο πρωτάθλημα, όπως το ότι έχει αγωνιστεί στην Μπόκα Τζούνιορς, αλλά κατέκτησε και το Κόπα Λιμπερταδόρες 2 φορές με την Εστουντιάντες (1969, 1970) και αγωνίστηκε μαζί της στο διηπειρωτικό (1970), απέναντι στην Φέγενορντ. Χαρακτηριστικό του Ερρέα ήταν ότι σε κάθε προπόνηση φορούσε μπλουζάκι με τον Τσε Γκεβάρα.
Ήταν ευγενικός και σεβόταν τους συναδέρφους του. Ο Αντόνιο Ρομά τον περιέγραφε ως καλλιεργημένο άνθρωπο. Συνέλαβε σε σημαντική ανακαίνιση του ρόλου του τερματοφύλακα, δίνοντας μεγαλύτερη έμφαση σε αυτό, ειδικά έξω από την περιοχή που θεωρείται το φυσικό περιβάλλον ενός τερματοφύλακα στο ήμισυ περίπου του περασμένου αιώνα, την περιοχή πέναλτι. Ήταν ένας δύτης με γάντια. Ο Χιούγκο Γκάττι, μόνο μία φορά δήλωσε ότι οι πέντε καλύτεροι τερματοφύλακες ήταν ο Νέστορ Ερρέα, Ο Αμαντέο Καρίζο, ο Λεβ Γιασίν και ο Αμπέρτο Πολέττι Ουμπάλντο Φίλολ, μετά τον εαυτό του, φυσικά.
Ο Ερρέα, ο οποίος είχε εγκατασταθεί μόνιμα στην Ελλάδα, και συγκεκριμένα στην Λάρισα, πέθανε στις 3 Ιουνίου του 2005 σε ηλικία 66 χρονών, καθώς νοσηλευόταν στο Ασκληπιείο της Βούλας με βαρύ εγκεφαλικό.

Ο ΕΡΡΕΑ ΣΤΗΝ ΝΟΤΙΟ ΑΜΕΡΙΚΗ
Γεννήθηκε στις 27 Απριλίου του 1939 στην Αργεντινή. Τα πρώτα του επαγγελματικά ποδοσφαιρικά βήματα τα έκανε στην Ατλάντα, το 1958. Το Μάρτιο του ίδιου έτους, αγωνίστηκε και στην Εθνική νέων της Αργεντινής όπου στο πρωτάθλημα της Νοτίου Αμερικής, που πραγματοποιήθηκε στην Χιλή, η Αργεντινή του Ερρέα, τερμάτισε στην 2η θέση, πίσω από την Ουρουγουάη. Έπαιξε όλα τα 5 παιχνίδια του τουρνουά και δέχτηκε 10 γκολ. Οι συναντήσεις ήταν: Βενεζουέλα 6-1, Περού 5-5, Ουρουγουάη 2-2, Χιλή 3-1 και Βραζιλία 0-1.
Στην Ατλάντα ήρθε ως αντικαταστάτης του επί 6 χρόνια στην ίδια θέση, Άνχελ Ρότσα. Στην αρχή αγωνίστηκε σε κάποια φιλικά. Δεν άργησε όμως να έρθει και ο πρώτος επίσημος αγώνας όπου στις 28/6/59, πραγματοποιεί ντεμπούτο με την Ατλάντα στον εκτός έδρας αγώνα με την Χιουράκαν. Το σκορ ήταν 2-2, 5 λεπτά πριν το τέλος και ο Άνχελ Ρότσα, σε μια προσπάθεια να αποκρούσει έπεσε πάνω στον Έλιο Μοντάνο με αποτέλεσμα να τραυματιστεί. Έτσι στα τελευταία 5 λεπτά μπήκε ο Ερρέα, πραγματοποιώντας το ντεμπούτο του σε επίσημο αγώνα. Το πρώτο παιχνίδι ως βασικός, πραγματοποίησε 19/7/59, στην εκτός έδρας λευκή ισοπαλία με την Ροζάριο Σεντράλ.
Το 1961, ο Ερρέα δέχεται πρόσκληση για την Εθνική Αργεντινής και σε περιοδεία στην Ευρώπη αγωνίστηκε σε 5 παιχνίδια.
Το 1962, ο Ερρέα μαζί με τον συμπαίκτη του Μάριο Αλμπέρτο Γκονζάλες, μεταγράφηκαν στην Μπόκα Τζούνιορς. Αγωνίστηκε μέχρι το 1965 αλλά συνήθως ήταν υπό την σκιά του Αντόνιο Ρομά. Ο Ερρέα όμως ήταν ο τερματοφύλακας της Μπόκα στον τελικό του Λιμπερταδόρες του 1963, όταν έχασε σε 2 αγώνες πλέι οφ από την Σάντος του Πελέ. Με την Μπόκα, κατέκτησε 3 πρωταθλήματα (1962,1964,1965).
Το 1966 πήγε στην Κόλον Σάντα Φε, όπου έπαιξε σε 43 παιχνίδια και έμεινε εκεί μέχρι το πρώτο γύρο του 1967, όταν έφυγε από την Αργεντινή και πήγε στο Μοντεβίδεο της Ουρουγουάη και στην ομάδα της Πεναρόλ. Με την Πεναρόλ κατέκτησε το πρωτάθλημα Ουρουγουάης και αγωνίστηκε και στο Κόπα Λιμπερταδόρες. Το 1968 επέστρεψε στην Μπόκα Τζούνιορς για 1 χρόνο.
Το 1969, ο Ερρέα μεταγράφεται στην Εστουντιάντες, όπου αγωνίστηκε για 2 χρόνια και κατέκτησε 2 Κόπα Λιμπερταδόρες. Μάλιστα το 1970 αγωνίστηκε στο διηπειρωτικό και στον τελικό απέναντι στην Φέγενορντ. Τα σκορ 2-2 και 1-0 υπέρ της Ολλανδικής ομάδας και η Εστουντιάντες τερματίζει 2η.
Το 1971, ο Ερρέα αγωνίστηκε στην Μπάνφιλντ παίζοντας σε 36 αγώνες. Ήταν η τελευταία ομάδα που αγωνίστηκε στην νότια Αμερική.

Ο ΕΡΡΕΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Ο Νέστορ Ερρέα μετανάστευσε στην Ελλάδα τον Ιούλιο του 1972 για λογαριασμό της ΑΕΚ. Τις 2 πρώτες χρονιάς ο Ερρέα με την ΑΕΚ τερμάτισε στην 5η θέση ενώ το 1974-75, έχασε το πρωτάθλημα από τον Ολυμπιακό για 2 βαθμούς, τερματίζοντας στην 2η θέση. Με την ΑΕΚ είχε 42 συμμετοχές.
Το 1975 ο Ερρέα μετακομίζει από την Νέα Φιλαδέλφεια στην Νέα Σμύρνη για λογαριασμό του Απόλλων Αθηνών. Την πρώτη χρονιά τερμάτισε στην 14η θέση και την δεύτερη στην 16η. Και οι 2 θέσεις ήταν 2 πριν το τέλος αλλά και στις 2 περιπτώσεις ο Απόλλων γλύτωσε των υποβιβασμό καθώς εκείνη την περίοδο υποβιβαζόντουσαν 2 ομάδες. Με τον Απόλλων αγωνίστηκε σε 36 αγώνες.

Ο ΕΡΡΕΑ ΣΤΟΝ ΑΟ ΧΑΛΚΙΣ
Ήταν Αύγουστος του 1977 όταν με αστραπιαίες κινήσεις οι παράγοντες του ΑΟΧ με πρόεδρο τον Τάσο Καμπούρη, σε συνεργασία με τον προπονητή Κώστα Λινοξυλάκη, εξασφαλίζει τον Νέστορ Ερρέα, προκαλώντας ενθουσιασμό στις τάξεις των φιλάθλων της Χαλκίδας. Ο Ερρέα που μόλις έχει πάρει την Ελληνική υπηκοότητα στην τελευταία χρονιά της καριέρας του, κλείνει σε ομάδα Β' Εθνικής. Ο άλλος τερματοφύλακας του ΑΟΧ ήταν ο Μαγγίνας όπου ξεκίνησε και ως βασικός στην αρχή του πρωταθλήματος.
Πρώτο επίσημο παιχνίδι του Ερρέα με τον ΑΟΧ, ήταν στις 25/9/1977 στο Μπαχράμι, με αντίπαλο τον Άγιο Δημήτριο. Στο 23' ο Μαγγίνας τραυματίστηκε με αποτέλεσμα ο Ερρέα να τον αντικαταστήσει. Το σκορ εκείνη την στιγμή ήταν 1-0 υπέρ του Αγ. Δημητρίου με γκολ που είχε δεχτεί ο ΑΟΧ στο 1ο λεπτό από τον Φλώκο. Ο Ερρέα κράτησε καλά την εστία του και στο 62' ξεκίνησε η ανατροπή. Με απευθείας εκτέλεση κόρνερ, ο Μαστραντωνάς έκανε το 1-1 και στην συνέχεια με γκολ των Σταματίου (75'), Αναγνωστάκη (82'), Καλαβρή (88'), ο ΑΟΧ έκανε το 1-4, παίρνοντας σημαντική νίκη. Μάλιστα στη επιστροφή για την Χαλκίδα, χιλιάδες φίλαθλοι σταμάτησαν το λεωφορείο στην γέφυρα και αποθέωσαν την ομάδα.
Το ντεμπούτο ως βασικός για τον Ερρέα, ήταν στις 2/10/77 στην Ελευσίνα, σε ένα παιχνίδι που σημαδεύτηκε με σοβαρά επεισόδια. Ο Πανελευσινιακός κέρδισε 1-0 αλλά οι φίλαθλοι του δεν ικανοποιήθηκαν μόνο με την νίκη καθώς επιτέθηκαν με πέτρες σε φιλάθλους της Χαλκίδας και έσπασαν τα λεωφορεία των φιλάθλων και της ομάδας.
Την επόμενη αγωνιστική, 9/10/77, ο Ερρέα έπαιξε βασικός για πρώτη φορά στο δημοτικό στάδιο Χαλκίδας, μπροστά στους φιλάθλους του ΑΟΧ. Η ομάδα της Χαλκίδας κέρδισε 1-0 τον Ηρόδοτο και ο Ερρέα κράτησε το μηδέν στην εστία του. Ο Ερρέα καθιερώθηκε σιγά σιγά βασικός.
Στο Αγρίνιο, ο Παναιτωλικός έχασε πολλές ευκαιρίες (9', 23', 25', 25', 27', 46', 51', 55', 61', 63'), αλλά η άμυνα του ΑΟΧ με πρωταγωνιστή τον Ερρέα, κατάφερε να πάρει την λευκή ισοπαλία.
Πολύ καλή απόδοση είχε ο Ερρέα στα παιχνίδια Πάτρα 0-2 ΑΟΧ, ΑΟΧ 2-0 Ιωνικός, Χανιά 0-2 ΑΟΧ, Φωστήρας 1-1 ΑΟΧ, ΑΟΧ 2-0 Προοδευτική. Πραγματοποίησε 35 εμφανίσεις με την ομάδα της Χαλκίδας η οποία τερμάτισε στην 7η θέση της Β' Εθνικής.

Συνέντευξη Νέστορ Ερρέα στην εφημερίδα "ΦΩΣ των σπορ" για την μεταγραφή του στον ΑΟΧ (Αύγουστος 1977):

- Πως τελικά σε έκανε δικό της η Χαλκίδα, αν και σε πολιορκούσαν κι άλλες ομάδες τον τελευταίο καιρό;

"Να σας πω. Εδώ και 10 ημέρες, έτρεχα χωρίς τελειωμό, να πάρω την Ελληνική υπηκοότητα. Για τους γνωρίζοντας, κάθε άλλο παρά εύκολη υπόθεσις είναι κάτι τέτοιο. Όσο περνούσαν οι μέρες, τόσο η αγωνία μου μεγάλωνε. Τελικά έφτασε η προτελευταία μέρα και διαπίστωσα ότι για λίγες ώρες, ίσως να μην προλάβαινα. Στο ίδιο χρονικό διάστημα, δεχόμουν συγκεκριμένες πιέσεις από διάφορους συλλόγους. Τελικά την τρίτη το μεσημέρι υπεγράφη η τελική απόφασις από τον ίδιο τον κ. υπουργό. Τότε ακριβώς με ενόχλησε η Χαλκίδα και πριν καλά - καλά το σκεφτώ, βρέθηκα να συζητώ με τους παράγοντες της. Έτσι λίγο αργότερα είχα συμφωνήσει. Όλα έγιναν σε ελάχιστο χρονικό διάστημα, με αποτέλεσμα να μην μου δοθεί η δυνατότητα να ερευνήσω και τις άλλες περιπτώσεις." 

- Ο προπονητής σου ο Κώστας Λινοξυλάκης, έπαιξε ρόλο στην πραγματοποίηση της μεταγραφής; 

" Από τους πρώτους. Άλλωστε, με δική του πρόταση οι υπεύθυνοι της Χαλκίδος στράφηκαν προς την κατεύθυνση μου. Μάλιστα, το ίδιο βράδυ λίγο πριν κλειστή η συμφωνία, είπε τα καλύτερα λόγια για μένα. Από εμένα προσωπικά, μου δημιουργεί αυξημένες υποχρεώσεις απέναντι στον Λινοξυλάκη."

- Πως δέχτηκαν οι φίλαθλοι της ομάδος, καθώς και η διοίκηση την μετάβαση σου στην Χαλκίδα;

"Με τον καλύτερο τρόπο. Στο γήπεδο, που πήγα για λίγο, οι φίλαθλοι με δέχτηκαν με καλόκαρδα χαμόγελα και η στάση τους γενικά ήταν τέτοια, που ασφαλώς ικανοποιεί απόλυτα κάθε ποδοσφαιριστή. Παράλληλα, έδειξαν ότι περιμένουν πολλά από μένα. Υπέροχη ήταν επίσης και η στάση των διοικούντων με επικεφαλής τον πρόεδρο κ. Καμπούρη. Κυριολεκτικά με σκλάβωσαν με την συμπεριφορά τους. Ομολογώ, ότι συνάντησα ένα τέτοιο κλίμα, που ίσως να μην έχω συναντήσει σε άλλους συλλόγους."

- Οι πρώτες εντυπώσεις από την νέα σου ομάδα ποιες είναι;

"Απ' ό,τι μου είπαν και απ' ό,τι είδα, η Χαλκίδα ξεκινά με νέα συγκριτικά ομάδα και με παίχτες, που είναι μόνιμοι κάτοικοι των γύρω περιοχών. Αντιλήφθηκα μια αναγεννητική προσπάθεια, την οποία οι διοικούντες και οι φίλαθλοι, την έχουν πάρει με πάρα πολύ καλό μάτι. Οι παίχτες που διαθέτει έχουν πολύ διάθεση και για δημιουργική εργασία, κάτι που αναπληρώνει τις τυχόν ελλείψεις τους σε άλλους τομείς. Τέλος, υπάρχει και ο Κώστας Λινοξυλάκης, ο οποίος δεν χρειάζεται νομίζω ιδιαίτερη παρουσίαση. Όλες αυτές τις εντυπώσεις, που απεκόμισα από την πρώτη μου επαφή με την νέα μου ομάδα, δημιούργησαν σε μένα υψηλό αίσθημα ευθύνης. Κατηγορηματικά, λοιπόν, παρέχω την διαβεβαίωση ότι θα βοηθήσω με όλες μου τις δυνάμεις αυτή την προσπάθεια. Ξέχωρα από την συνέπεια, που όπως λένε οι άλλοι, με διακρίνει και την προσφορά μου στο σύνολο, θα επιδιώξω να ικανοποιήσω, με το παραπάνω, ολόκληρο το φίλαθλο κοινό της Χαλκίδας."

- Έχεις τίποτε άλλο να προσθέσεις; 

"Ναι Να ευχαριστήσω δημοσίως την Κυρία Δρόσου (ιδιαιτέρα του υπουργού Κοινωνικών Υπηρεσιών), καθώς επίσης και τον κ. Σπηλιώτη (Διευθυντή Ιθαγένειας του Υπουργείου Εσωτερικών), οι οποίοι τόσο πολύ με βοήθησαν, προκειμένου να ξεπεράσω τα πολύπλοκα προβλήματα που υπάρχουν, όσον αφορά την απόκτηση της Ελληνικής υπηκοότητας." 


Τα παιχνίδια που αγωνίστηκε ο Νέστορ Ερρέα με την φανέλα του ΑΟΧ:
2η αγ. 25/09/77 Άγιος Δημήτριος 1-4 Χαλκίδα (μπήκε αλλαγή στο 23')
3η αγ. 02/10/77 Πανελευσινιακός 1-0 Χαλκίδα
4η αγ. 09/10/77 Χαλκίδα 1-0 Ηρόδοτος
5η αγ. 16/10/77 Χανιά 0-0 Χαλκίδα
6η αγ. 23/10/77 Χαλκίδα 1-0 Μεσολόγγι
7η αγ. 30/10/77 Ρόδος 1-0 Χαλκίδα
8η αγ. 06/11/77 Χαλκίδα 4-1 Εθνικός Αστέρας
9η αγ. 13/11/77 Ατρόμητος Πειραιά 0-1 Χαλκίδα
10η αγ. 20/11/77 Χαλκίδα 1-1 Καλλιθέα
11η αγ. 27/11/77 Παναιτωλικός 0-0 Χαλκίδα
12η αγ. 04/12/77 Χαλκίδα - Φωστήρας
13η αγ. 11/12/77 Χαλκίδα - Ηλυσιακός
14η αγ. 18/11/77 Προοδευτική - Χαλκίδα
15η αγ. 24/11/77 Χαλκίδα - Ατρόμητος Περιστερίου
16η αγ. 08/01/78 ΑΟ Πάτρας 0-2 Χαλκίδα
17η αγ. 15/01/78 Χαλκίδα 2-0 Ιωνικός Νίκαιας
18η αγ. 22/01/78 Παναρκαδικός 1-1 Χαλκίδα
20η αγ. 05/02/78 Κόρινθος 0-0 Χαλκίδα
21η αγ. 12/02/78 Χαλκίδα 2-0 Άγιος Δημήτριος
22η αγ. 19/02/78 Χαλκίδα 1-0 Πανελευσινιακός
23η αγ. 26/02/78 Ηρόδοτος 1-1 Χαλκίδα
24η αγ. 05/03/78 Χανιά 0-2 Χαλκίδα
25η αγ. 12/03/78 Μεσολόγγι 2-0 Χαλκίδα
26η αγ. 19/03/78 Χαλκίδα 0-1 Ρόδος
28η αγ. 02/04/78 Χαλκίδα 2-0 Ατρόμητος Πειραιά
29η αγ. 09/04/78 Καλλιθέα - Χαλκίδα
30η αγ. 16/04/78 Χαλκίδα 1-1 Παναιτωλικός
31η αγ. 23/04/78 Φωστήρας 1-1 Χαλκίδα
32η αγ. 07/05/78 Ηλυσιακός 0-0 Χαλκίδα
33η αγ. 14/05/78 Χαλκίδα 2-0 Προοδευτική
34η αγ. 21/05/78 Ατρόμητος Περιστερίου 4-0 Χαλκίδα
35η αγ. 28/05/78 Χαλκίδα 0-0 ΑΟ Πάτρας
36η αγ. 04/06/78 Ιωνικός Νίκαιας 1-0 Χαλκίδα
37η αγ. 11/06/78 Χαλκίδα 0-1 Παναρκαδικός
38η αγ. 18/06/78 Ολυμπιακός Λιοσίων - Χαλκίδα

Νέστορ Μάρτιν Ερρέα (Καριέρα)

08/1977 - 06/1978 ΑΟ Χαλκίδα
07/1975 - 07/1977 Απόλλων Νέας Σμύρνης
07/1972 - 06/1975 ΑΕΚ
01/1971 - 12/1971 Μπάνφιλντ
01/1969 - 12/1970 Εστουντιάντες Λα Πλάτα (2 Κόπα Λιμπερταδόρες)
01/1968 - 12/1968 Μπόκα Τζούνιορς
07/1967 - 12/1967 Πεναρόλ (1 πρωτάθλημα Ουρουγουάης)
01/1966 - 06/1967 Κόλον Σάντα Φε
01/1962 - 12/1965 Μπόκα Τζούνιορς (3 πρωταθλήματα Αργεντινής)
01/1958 - 12/1961 Αθλέτικο Ατλάντα



Επιμέλεια: Chalkida Fans
Πληροφορίες για το αφιέρωμα του Νέστορ Ερρέα, αντλήθηκαν από τις πηγές:
- Ιστοσελίδες:
http://www.sentimientobohemio.com.ar/100_fallecioerrea.htm
http://en.wikipedia.org/
http://www.worldfootball.net/spieler_profil/nestor-errea/
- Βιβλία:
Ευβοϊκό ποδόσφαιρο (Γιάννης Καρβελάς) Τόμος Β.

Δεν υπάρχουν σχόλια: