Παρασκευή 6 Ιουλίου 2018

0 Η ΙΔΡΥΣΗ ΤΟΥ Σ.Φ. ΧΑΛΚΙΔΑΣ (1978)

Ηθικοί και φυσικοί αυτουργοί αυτής της εμπνευσμένης πρωτοβουλίας, να ιδρυθεί στη Χαλκίδα «Σύνδεσμος Φιλάθλων», με όλες τις νόμιμες διατυπώσεις και διαδικασίες, υπήρξαν οι φίλαθλοι-οπαδοί του ΑΟ Χαλκίς και ένθερμοι υποστηρικτές της ομάδας, Βαγγέλης Λεοντής, Βαγγέλης Μουρτοπάλλας, Γιώργος Τικταπανίδης και Νίκος Φλώκος.
«Ευάγγελοι» μιας νέας εποχής που μόλις άρχιζε. Είχαν προηγηθεί ήδη πολλά «άσχημα» για την συνοχή, αποδοχή και αξιοπρέπεια του συλλόγου, γεγονότα και ήταν πλέον πρωταρχική ανάγκη για τη φυσική και ηθική ανόρθωση του συλλόγου, η ίδρυση ενός «Συνδέσμου», που θα έδινε ρυθμό, νεύρο και όραμα στο φίλαθλο κόσμο, που θα αγκάλιαζε αυτή την πρωτοβουλία με ιδιαίτερη θέρμη και ενθουσιασμό, από την πρώτη στιγμή.
Χρονολογία επικύρωσης της ιδρυτικής πράξης, το 1978, όμως η λειτουργία και η ανάμειξη του στα ποδοσφαιρικά ζητήματα του συλλόγου, γίνεται αισθητή και εμφανής, λίγο μετά το '80. Το επίσημο όνομα, «Σύνδεσμος Φιλάθλων Αθλητικού Ομίλου Χαλκίς». 
Ένας «Σύνδεσμος» που ξεκίνησε δυναμικά απ' τις πρώτες μέρες της ίδρυσης του. Προσπάθησε και τα κατάφερε  να διαδραματίσει ρόλο σημαντικό σε πολλές κρίσιμες καμπές για τον σύλλογο του ΑΟ Χαλκίς. Πέρα από πρακτικά ζητήματα, που είχαν κυρίως επικουρικό χαρακτήρα, αναφορικά με συνδρομές, εράνους και άλλα συναφή οικονομικά ζητήματα, ο Σ.Φ.Α.Ο.Χ. λειτουργούσε για όλη σχεδόν τη δεκαετία του '80 συσπειρωτικά για τον φίλαθλο κόσμο της Χαλκίδας, αλλά υπήρξε και «ασπίδα σωτηρίας» για διοικήσεις και κυρίως για την προστασία της ηθικής υπόστασης των ποδοσφαιριστών. Στην ουσία ένας μηχανισμός ανάρτησης - απορρόφησης των "κραδασμών" που συχνά - πυνά ταλαιπωρούσαν το ποδοσφαιρικό τμήμα.
Πρόσφερε λοιπόν πολύτιμες υπηρεσίες στον σύλλογο, ο ρόλος του αναγνωρίστηκε απ' τις κατά καιρούς διοικήσεις του συλλόγου και πολλά απ' τα μέλη του αργότερα, μετεπήδησαν στην διοίκηση και πρόσφεραν μέσα από διάφορα πόστα. Δεν ήταν τέλος λίγες οι φορές που εναντιώθηκαν σε βλαπτικές κατά τη γνώμη των μελών του ενέργειες, των διάφορων διοικήσεων, παίρνοντας θέση και διατυπώνοντας απόψεις σε πολλές Γενικές συνελεύσεις.
Το έργο του σημαντικό και αναγνωρισμένο απ' το φίλαθλο κοινό της πόλης και απ' τα μέλη των κατα καιρούς διοικήσεων, που εργάσθηκαν με πνεύμα συναντίληψης, ανυστερόβουλα και ανιδιοτελώς για την πρόοδο και την ανάπτυξη του αθλήματος, μέσα απ' τις πράξεις του ΑΟ Χαλκίς και που δυστυχώς, δεν ευτύχησαν να δουν την αγαπημένη τους ομάδα να μεγαλουργεί στις μέρες μας.
Περί τα μέσα της δεκαετίας του '80, ο Σύνδεσμος διοικείται απ' την ομάδα Ταξιάρχη Αλιμπινίση και με την ισχυρή παρουσία του Γιώργου Κυριάκη και του Αλέκου Τσάκου και όλοι μαζί, θα οδηγήσουν τις διοικητικές εξελίξεις στο σύλλογο, μετά «Αλεξάνδρου» εποχή (1988), όπου ο τότε πρόεδρος, Σπύρος Αλεξάνδρου, παρέδωσε τη διοίκηση της ομάδας του ΑΟ Χαλκίς, στον «Σύνδεσμο Φιλάθλων». 






Αθανάσιος Κούτος
Απόσπασμα απ' το βιβλίο «Η μνήμη... δακρύζει, 1914-2014»

Δεν υπάρχουν σχόλια: